Ministry of Home Affairs informs about the salary regime of assigned officials
The Ministry of Home Affairs provides information on the responsibility for paying salaries and regimes and policies for public employees, including cases of being sent to work at the commune level.
Mr. Nguyen Van Duc (name of the character changed) said that in 2025, when implementing the 2-level local government model, he was an official of the Public Service Center of the ward and was decided by competent authorities to be transferred and assigned to work at the Public Administrative Service Center for a period of 3 years (from 2025 to 2028).
Mr. Duc asked: "During the deployment period, did you receive salary and public service allowances like commune-level civil servants?
Regarding the reflection and recommendations of Mr. Nguyen Van Duc, the Ministry of Home Affairs has responded on the Electronic Information Portal.
Accordingly, Clause 7, Article 27 of Decree No. 259/2026/ND-CP dated June 30, 2026 of the Government stipulating the recruitment, use and management of public employees stipulates the regime and policies for specially assigned public employees as follows:
Agencies and organizations that send out-of-zone officials are responsible for paying salaries and ensuring other rights (excluding special allowances related to professional activities and workplaces) of officials during the period of being sent out-of-zone.
In case agencies, organizations, and units receiving assignments have special allowances and support policies according to the profession, work, or area (if any), in addition to salaries and other benefits paid by agencies and units sending assigned officials, officials are also entitled to special regimes and policies paid by agencies, organizations, and units receiving assignments.
For officials who are assigned to work in areas with particularly difficult socio-economic conditions, officials are entitled to other preferential regimes and policies according to the provisions of law.
Based on the provisions of Article 57 and Article 58 of Decree No. 259/2026/ND-CP, the Ministry of Home Affairs requests Mr. Nguyen Van Duc to contact the civil servant management agency where he works for guidance and resolution.
Read the original here