Who has the right to revoke certificates of forces participating in protecting security at the grassroots level?
Reader lenghiaxxx@gmail asks: Does the Head of the Commune Police have the right to revoke the certificate of force participating in protecting security and order at the grassroots level?
Legal Consulting Department of Lao Dong Newspaper answers:
Clause 2, Article 7, Circular 14/2024/TT-BCA of the Ministry of Public Security detailing a number of articles of the Law on Forces participating in protecting security and order at the grassroots level stipulates as follows:
2. Badges and certificates of forces participating in protecting security and order at the grassroots level that are damaged, expired, changed information are reissued, lost are reissued. The authority to issue, reissue, reissue, and revoke badges and certificates of forces participating in protecting security and order at the grassroots level is specified in Point b, Clause 2, Article 3 of Decree No. 40/2024/ND-CP detailing a number of articles of the Law on Forces participating in protecting security and order at the grassroots level.
Point b, Clause 2, Article 3 of Decree No. 40/2024/ND-CP stipulates: Each member of the Security and Order Protection Team is issued for the first time 1 sign, 1 certificate and has a validity period of 5 years from the date of issuance. The Chairman of the commune-level People's Committee has the authority to issue, exchange, reissue, and revoke signs and certificates of forces participating in security and order protection at the grassroots level.
Thus, the Chairman of the Commune-level People's Committee has the authority to revoke signs and certificates of forces participating in protecting security and order at the grassroots level.
Legal advice
Please call the hotline for legal advice: 0979310518 to receive quick and timely answers or send an email to us: tuvanphapluat@laodong. com. vn for answers.
See the original here
- The role of the village head when dismissing from participating in the security and order protection force at the grassroots level
- Does the Commune Police Chief have the right to dismiss the grassroots security protection force?
- 4 cases of dismissal of forces participating in grassroots security protection